house at chestnut

architecture and interior design

Situated in a peaceful landed residential area in central western Singapore, near Bukit Timah hill, the site had potential unblocked views towards the South from where it was situated. The original 2 storey with attic was torn down and rebuilt into a 3 storey with attic, where the top of the house was an open terrace which had beautiful views of the distant hills. 

 

As the first project that innovated on an original row of developer terraced houses, this project was like a new bookend to the street, marking a change in character from the original intent. Guided by the strong intent of framing views by virtue of its high elevation, the intermediate floors were also designed to take advantage of the lush greenery of the surroundings, as there was a public park beside the house.

 

To deal with the south western sun, operable aluminium slatted screens were designed to give the flexibility of natural ventilation to adapt to the quick changes in the tropical weather.